Grote opruiming op de planning of wil je je interieur een make-over geven? Dan houd je waarschijnlijk grofvuil over. Grofvuil mag niet zomaar bij het huisvuil ingezameld worden, maar wordt apart ingezameld. Soms kun je door de gemeente je grofvuil laten ophalen, maar je kunt ook een grofvuil container huren. Wij vertellen je meer over dit soort afval en wat ermee gebeurt nadat jij het hebt ingezameld.
Wat is grofvuil?
De losse inboedel, wat te groot is voor het gewone huisvuil, noemen we grofvuil. Je kunt hierbij denken aan meubilair zoals banken, stoelen, tafels, bureaus, enzovoorts. Matrassen, ander beddengoed, gevaarlijk en chemisch afval, asbesthoudend afval, puin, organisch afval en elektronische apparatuur horen niet bij het grofvuil. Voor deze soorten afval heb je een andere container nodig.
Hoe zamel je grofvuil in?
Voor grofvuil kun je een aparte container huren. Er zijn namelijk best wat spullen die niet bij grofvuil horen, deze hoor je te scheiden van elkaar. Op die manier heb je namelijk de grootste kans dat jouw afval een tweede leven krijgt.
Wanneer je meubilair kwijt wilt, kun je ook proberen om dit aan een kringloopwinkel te geven of te verkopen via Marktplaats, Facebook of op een rommelmarkt. Op die manier ben je ook duurzaam bezig met je oude meubels en geef je ze ook een tweede leven. Wie weet kun je er iemand heel blij mee maken!
Herbruikbaar en niet-herbruikbaar grofvuil
Wanneer je het grofvuil hebt verzameld in een container van Renewi, wordt deze ook opgehaald door Renewi. Het grofvuil wordt dan gescheiden in twee groepen: herbruikbaar en niet-herbruikbaar grofvuil. Het bruikbare grofvuil wordt verwerkt en bewerkt om er nieuwe producten van te kunnen maken. Het niet-bruikbare grofvuil wordt gebruikt voor energie herwinning.
Duurzaamheid
Wanneer je te maken krijgt met oude meubels of ander afval, heb je altijd de keuze om hier duurzaam mee om te gaan. Natuurlijk kun je al het afval naar de verbrandingsoven sturen, maar het is veel beter om een duurzame oplossing te kiezen. Bijvoorbeeld recycling of door meubels simpelweg een tweede leven in een ander huishouden te geven. Zo draag je zelf een steentje bij aan een circulaire economie en een beter milieu!
Plaatsen op: gibbonuitgeefagentschap.nl